Pinot Noir (po slovensky rulandské modré), ročník 2011 D.S.C., výber z hrozna z pivnice Vins Winery
Je to skvostné vínko, ktoré dáva to čo najlepšie pinoty vo svete – vôňu čierneho lesného ovocia, zamatovosť, korenistosť, jemné kyselinky v kombinácii s decentnými trieslovinkami, plné telo a stopy karamelu a vanilky prichádzajúce z dubového suda, primerane vypáleného na stupeň medium, ktorý tomuto vínku absolútne zapasoval. Je na začiatku svojho života a kto si zadováži viac fliaš, bude môcť najbližších pár rokov sledovať, ako víno krásne dozrieva vo fľašiach.
Cabernet Sauvignon 2011, výber z hrozna, suché – Vins Winery (Vinosady) 22.1.2013
Výrazná rubínovo-červená farba sľubuje výnimočné víno. Vo vôni dominujú zrelé plody čiernych ríbezlí. Retronasálne možno cítiť ešte černice a sušené slivky, v chuti dominujú dobre štrukturované triesloviny, čiastočne prichádzajúce z dubového suda, v ktorom vínko vyzrievalo. Jemný karamel následne zanecháva dlhotrvajúci príjemný záver. Vínko je najlepšie chutnať samotné, so stredne zrelými syrmi je možné získať nové chuťové vnemy.
Sauvignon blanc, výber z hrozna, polosuché, ročník 2012 z Vins Winery (Vinosady)
Sauvignon blanc, výber z hrozna, polosuché, ročník 2012 z Vins Winery (Vinosady) prináša vône a chute typické pre novozélandské sauvignony. Jemná ovocno-korenistá vôňa so stopami vinohradníckej broskyne a žltého ovocia. Opatrná sladkosť so šťavnatými kyselinkami robia toto vínko veľmi sviežim, výborne sa hodí k cestovinám ako lasagne, spagetti ale aj k bielemu mäsu. Vykostené kuracie stehná na mede s grilovanou cuketou by sa s týmto sauvignonom výborne dopĺňali…
Rulandské biele 2009, výber z hrozna, suché – Domin & Kušický
Bio vína od vinárov Domin a Kušický som už spomínal, tentokrát sme ochutnali Rulandské biele (Pinot blanc) ročníka 2009. Tento krásny burgunďan je dobre vyzreté víno s typickou vôňou citrusových plodov. Príjemné kyselinky pôsobia sviežo a predurčujú toto vínko k jedlu. Nádherná až medová dochuť z neho robí pomerne univerzálneho spoločníka k morským rybám, šalátom ale aj k ľahkému hydinovému mäsu.
Myslím, že to bude vhodný darček a tiež spoločenský prípitok. Biele vína tohto ročníka sú na trhu už obmedzené a v takejto kondícii ich je skutočne málo.
16.1.2013
Cabernet Sauvignon 2008, neskorý zber, suché – Domin & Kušický
Vínko sme degustovali asi 40 minút po otvorení, čo bol asi krátky čas, na rozvinutie všetkých vôní treba aspoň jeden a pol hodiny. Vo vôni sú cítiť tóny čierneho bobuľového ovocia, ktoré prechádzajú až do višňového až slivkového lekváru. Taníny sú jemné, dobre zapracované tak ako aj alkohol, svieže kyselinky toto víno predurčujú aj ako doprovod k jedlu. Jemné stopy karamelu a čokolády svedčia o vyzrievaní v drevenom sude, kto by sa však obával tvrdých drevených tónov, môže byť spokojný. Nič také tam nie je :).
Na záver iba dodám, že výborné víno z roku 2008 je na slovenskom trhu vzácnosťou, už aj preto ho treba vyskúšať.
Dornfelder 2011, neskorý zber, suché – Vinkor
Dornfelder (nemecký kríženec Helfensteiner x Heroldrebe) na Slovensku stále nemôže nosiť svoje meno a tak ho vo Vinkore nazvali Redlefrod. Tento dornfelder je ešte pomerne mladý a búrlivý, o čom svedčí aj sýto-rubínová farba na okrajoch prechádzajúca do fialova. Vôňa kôstkového ovocia sa ešte viac zvýrazní v ústach a prechádza do prezretých višní až sušených sliviek s korenisto čokoládovým záverom. Jemné kyselinky sa dopĺňajú s trieslovinkami a sľubujú vínko s pevným telom, ktoré má pred sebou ešte potenciál vyzrievania vo fľaši. Bude zaujímavé ho chutnať teraz a sledovať jeho vývoj po roku alebo dvoch.
Frankovka modrá 2011, neskorý zber, suché – Vinkor
Na frankovku má toto vínko výnimočne pevné telo a sýtu farbu, čo spočiatku môže milovníkov frankovky zaskočiť, no určite zaujme širokou škálou vôní čierneho ovocia, so stopami ostružiny, v závere prechádzajúcou do sušenej slivky až slivkového lekváru. Víno disponuje primeranou kyselinkou a výraznými trieslovinami, čo okrem typického sťahovania úst spôsobuje až pocit sucha. Ak aj bolo v dreve, na víne sa to neprejavuje, pretože svojou silou dokáže dominovať.
Svätovavrinecké 2011, výber z hrozna, suché – Wins Winery
Na tento vavrinec sme čakali od prvého chunania šesť mesiacov. Za ten čas si “odskočil” do Viedne a vrátil sa so zlatou medailou z AWC. Dozrievanie vo francúzskom dube mu mimoriadne prospelo. Teraz ho mám v pohári a potichu sa rozprávame, príjemná ovocnosť končí sušenými slivkami v čokoláde. Viac neprezradím, aby bolo čo objavovať
Tramín červený 2011, výber z hrozna, suché – Chowaniec a Krajčírovič
Výrazný, plný, korenistý tramín červený zo sv. Jura. Výnimka medzi modernými tramínmi, ktoré ohurujú primárnou aromatikou, u tohto je treba starostlivo skúmať, lebo z pohára sa vynára pomaličky, všetko si treba proste zaslúžiť…
Rulandské šedé 2011, výber z hrozna, suché – Chowaniec a Krajčírovič
Pinot gris zo Sv. Jura. Je to vynikajúca francúzska odroda s vôňou lúčnych kvetov, včelých plástov a hrušiek. V chuti je víno jemne ovocné s medovými tónmi a štipkou orientálneho korenia. Harmonické kyseliny sa zrením dopĺňajú chlebovinovou chuťou. Víno má v gastronómii široké využitie, lebo neprekrýva typický charakter jedla, ale príjemne ho dopĺňa. Doporučujem k pečenej rybe, hydine, hydinovým steakom a mäkkým syrom.
Rulandské modré 2009, hrozienkový výber, suché – Vinárstvo Sadloň
Každý večer môže byť prekvapením. Dnes ním bol Pinot Noir od Michala Sadloňa. Je to ročník 2009 v kvalite hrozienkový výber, suché. Očakávania som nemal jasné, pretože urobiť dobrý modrý ruland nie je jednoduché. Pravda, chutnal som ho tesne po otvorení a alkohol bol veľmi výrazný, keď sa odparil, vystúpili krásne ovocné vône, ktoré sa zopakovali aj v chuti. Doporučujem hlavne tým, ktorí neletia na vlne bariku. Je to krásne poctivé čisté víno s chuťou prezretého červeného ovocia a v závere jemnou horkou čokoládou.
Cabernet Sauvignon rose 2011, neskorý zber, suché – Vinárstvo Sadloň
Toto unikátne rose získalo 6 šampiónov a 8 zlatých medailí, treba ho vychutnať ideálne v tomto roku. Nájdete v ňom arómy listov čiernej ríbezle, plodov malín a čiernych a červených ríbezli.
Devín 2011, výber z hrozna, suché – Vins Winery
Tento Devín si svojimi senzorickými vlastnosťami určite zaslúži byť vínom týždňa. Nielen kvalita hrozna ale aj šikovnosť Richarda Tótha v pivnici predurčili toto vínko na úspech, potvrdený cenami zo slovenských výstav, z Madridu ako aj nomináciou do Salónu vín.